Nincs engedélyezve a javascript.
Ködlovagok tegnapja

Ködlovagok tegnapja

Kelemen Zoltán tanulmánykötete a századforduló magyar irodalmának az Osztrák-Magyar Monarchia kulturális-civilizációs együttesét megteremtő és azt értelmező szerzők művészetével foglalkozik. Cholnoky Viktor, Cholnoky László, Szini Gyula, Krúdy Gyula, Lovik Károly és Török Gyula életműve a vizsgálat tárgya, különös tekintettel azokra a műveikre, melyek kapcsolatba hozhatóak a dualizmus korával, illetve valamilyen módon reagálnak arra. A vizsgált szerzők művészetére - eltérő mértékben - hatással volt Jókai Mór életműve, így az elemzések az írók személyes Jókai befogadástörténetét is áttekintik, különös figyelmet fordítva arra, hogy a szerzők szépirodalmi tevékenységük mellett jelentős újságírói tevékenységet fejtettek ki, s életművük e két területe között szoros megfelelések figyelhetőek meg.

"A ködlovagok tegnapjai" olyan, a korban közismert társadalmi jelenségek földolgozását vizsgálja, melyek különböző mértékben, de foglalkoztatták az említett szerzőket. Ezek a kártyajátékok és a kártya ikonologikus szimbolikája, a korban megszülető, közép-európai eredetű tudomány, a pszichoanalízis, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia jellegzetes művészi önkifejező eszköze, az operett, mely látszat és valóság átjárhatóságának központi szimbólumaként értelmezhető.

A kötet a századforduló magyar irodalmát kutatók-tanulmányozók, és az érdeklődő olvasók figyelmére egyaránt számot tart.

(Nincs értékelés)
1 800 Ft
Klubár:
1 800
Szállítás:
1-7 munkanap
Készleten
Kívánságlistára rakom